Емил Георгиев по проблемите на допинг контрола

Момичетата и момчетата от Клуб „Спортна журналистика“ дискутираха проблемитe на допинг контрола на професионално ниво

 Г- н Емил Георгиев, преподавател по спортна и професионална подготовка в Спортно училище – град Велико Търново, започна своето изказване с това, колко важна и отговорна е мисията на журналиста да казва истината, да проверява информацията, която представя в публичното пространство, да бъде отговорен и честен. Той подчерта, че всеки професионален спортист трябва много добре да познава списъка със забранените субстанции и методи.

Г-н Георгиев показа на учениците впечатляващия списък на забранените субстанции, като отдели време да обясни какво представляват анаболите, бета-2 агонистите, хормонните и метаболитни модулатори, диуретиците и други маскиращи средства.

Много впечатляващи са примерите за манипулиране на кръвта и кръвните компоненти. Преливането на наситена с кислород кръв заменя активната тренировъчна дейност на един високопланински зимен лагер.

Наркотиците, глюкокортикоидите, алкохолът не са съвместими с професионалния спорт и етика.

Интересно за учениците беше обяснението за бета- блокерите, които намаляват стреса и понижават пулса и кръвното налягане. Те са категорично забранени в различни спортове – стрелба с лък, билярд, дартс, боулинг, спортна стрелба.

Г-н Георгиев даде пример от своята практика с футболист от Мездра, отстранен от треньора, защото е бил с пулс 40 удара в минута. Прегледите показват, че той не злоупотребява с никакви забранени вещества, а просто е с брадикардия.

За футболистите беше много интересен фактът, че участникът в Шампионската лига „Лудогорец“ е бил подложен на проверка от допинг ченгетата. Емил Георгиев разказа, че в Европа за УЕФА работят около 40 такива служители, като в това число влизат и двама българи. Допинг контролът след мачовете е по-познат, но тази седмица на българския футболен шампион е извършена проверка по време на тренировката.

Какви са тестовете за футболистите?

In competition testing (ICT). Този тест се провежда след края на футболните мачове. Проверяват се по двама състезатели от двата отбора, като жребият се тегли в полувремето на мача. Тестват се двама титуляри и двама от резервите. Ако някой от изтеглените играчи получи здравословен проблем и се наложи да бъде закаран в болница, допинг ченгетата трябва да дадат разрешение. Затова по професия те са лекари.

Out of competition testing (OOCT). Този тест се провежда около тренировка на отбора. Тестват се десет футболисти, картотекирани за съответния турнир (Шампионска лига), определени чрез жребий или предварително определени от УЕФА. Ако някой от играчите не присъства на тренировката, до 1 час е длъжен да се яви. Взимат се проби на урина и кръвни проби. От този сезон „полицаите“ на УЕФА са длъжни да се появят час и 45 минути преди началото на тренировката.

Всеки един отбор от системата на ФИФА и УЕФА, независимо дали участва в международен турнир, може да бъде проверен за допинг извън мачовете.

Сред учениците от Спортно училище – град Велико Търново е проведена анкета с въпроси, свързани с допинг контрола, доказалау че спортистите добре познават тази проблематика.

 

Михаела Сашова

Клуб „Спортна журналистика“

Be the first to comment

Leave a Reply