На гости ни е спортният журналист Анатоли Петров

За удовлетворението, трудностите, предизвикателствата и честността в професията на спортния журналист

Разговор със спортния журналист Анатоли Петров

        Трудна, отговорна и хубава професия – така определи професията на журналиста Анатоли Петров в разговора си с младите журналисти от Спортно училище – град Велико Търново. Човек се чувства пълноценен и добре, когато ходи с удоволствие на работа. Най-доброто е, когато работата и хобито съвпадат. Това е присъщо и за спорта. Спортът няма как да съществува без журналистиката, която информира и популяризира.

      Анатоли Петров разказа, че още от малък е имал цел да се занимава със спортна журналистика, ходил е на мачове и си е правил записки. Заниманията със спорт на професионално ниво са необходими в тази професия. Има и изключения – Николай Колев – Мичмана е изключителен спортен журналист. Човек трябва да познава спортовете и играта в детайли, а не просто да отчита точките. Има супер популярни спортове: леката атлетика – царицата на спортовете, футболът – царя на спорта, баскетбол, волейбол, борба.

          Кариерата си на спортен журналист Анатоли Петров изгражда във в. „Търновски новини“, радио „Велико Търново“, с Петко Павлов прави спортно предаване в Дарик радио, дългогодишен кореспондент на „Меридиан мач“. Държи на лоялността. Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Тази специалност дава възможност да се работи в медийната сфера като редактор, коректор, в издателства, във вестници. Счита, че в професията на журналиста опитът дава всичко.

       Много е трудно в спортната журналистика, защото всеки иска да чува своята истина. Медиите дават право на отговор, а това поражда недоволство и конфликти. Но смисълът на журналистиката е дава всички гледни точки. Това зависи и от жанровете – интервю, очерк, журналистическо разследване. Някои са коментарни и предполагат лична позиция. Например в „Янтра днес“ има рубрика „Предизвикано“. Това предполага ясно изявена и сериозна гражданска позиция. Препоръча в интервюто да не се правят никакви корекции и редакции, то трябва да предава изцяло човека, който е интервюиран. Препоръча на младите журналисти да се пробват в жанра на очерка като най-лесен и даде пример с това как би проследил развитието на Лора Петрова.

       Разказа как се шегуват – сутрин до 9:00 часа е часът на недоволството – тогава са прочели или чули новините и започват да звънят по телефоните. Човек няма как да се хареса на всички. Много е важно да бъде обективен. Лесно е да се преиначи някой факт и да се манипулират хората, но това не е честно. Всеки е зависим. Няма независими журналисти, няма независими медии. Важното е да не изневеряваш на себе си. И това се вижда. Има качествени, стойностни журналисти.

    В спортната журналистика има награда „Братя Ексерови“. Тази година я печели Жельо Станков. Той не се притеснява да изказва своето лично мнение и да го отстоява.

    Дали спортният журналист трябва да афишира клубните си пристрастия? Г-н Петров не препоръчва това. Признава, че е фен на „Етър“. Опитва се да бъде безпристрастен и максимално обективен – основно изискване в журналистиката.

        От 2007 година с приятели е направил сайта „Велико Търново спорт“. Анатоли Петров разказа за конфликта между Илко Трифонов и Георги Василев и за толерантността в спортната журналистика, където е задължително правото на отговор. Сайтът дава и двете гледни точки.

      Г-н Петров разказа за проблемите в професията, свързани с това да си независим, със заплащането, с времето, което се отделя за обработката на материалите, с нетърпението на хората видят интересуващия ги материал. Проблем за страната е, че не се цени квалификацията. Човек трябва да бъде оценяван адекватно.

         На въпрос на учениците г-н Петров коментира кадровата политика на „Етър“ като опит на треньорите да се застраховат с опитни  футболисти за доста пари и това не е добро за самия клуб, за самата му школа. Той отбеляза, че Никола Велков е прав в интервюто си. Не влизат ли млади кадри, това не е добре за един отбор. Ако на юноши старша възраст не се дава шанс да играят в мъжкия отбор, това ги убива като футболисти. Поради липса на тренировъчни терени наши таланти заминават за „Лудогорец“, „Литекс“, ЦСКА. А нашите страхотни треньори, които години работят с талантливи деца, ги губят.

       Анатоли Петров отговори на въпросите за възможните манипулации, за подкупите, за рисковете в професията, за рекламата – един от скритите начини за влияние.

          Г-н Петров предложи на младите журналисти шанс за изява в сайта „Велико Търново спорт“.

Пожела на всички максимално високо ниво в спорта.

Be the first to comment

Leave a Reply