Сериозно със Сашо Ангелов

Сериозно-несериозно за живота, футбола и децата в свободен разговор със Сашо Ангелов

 „Футболът не е работа“ – казва баба му и настоява да разбере какво точно работи. По-възрастното поколение не приема подобна професионална реализация, за него играта е само развлечение.

Когато Сашо Ангелов започва, има много деца. Завършва в Горна Оряховица, там играе футбол. Признава, че е ходил 5 пъти на дискотека през живота си, а може и да са по-малко. Споделя, че когато искаш да ставаш нещо, с него лягаш, с него ставаш, усъвършенстваш и няма как да не се получи. Невъзнаграден труд няма.

На въпроса как е решил да стане треньор, отговаря, че разликата между футболист и треньор е както между небето и земята. В Елена се получава и тръгва нагоре. Целта му е била реализацията на Валери Божинов, който е бил в топ 5 на света с Меси, Роналдо, Руни. Към него е имало интереси и Сашо Ангелов постига целта си – Валери Божинов подписва договор. Играл е в Малта. Във футбола има познати в цяла България, което има своите положителни, но и отрицателни страни – не можеш да се скриеш.

Коментира, че разликата между юношеския и мъжкия футбол е огромна. Не вижда излезли добре подготвени деца. Треньорите избират дали да рискуват с юноши в мъжките отбори. Лично той е давал шанс на младите футболисти като треньор на „Етър“. Държи на това, че се пускат добри футболисти. Негов принцип е: „Който показва, той играе“. В това отношение е жесток и Николай Лазаров и Кольо Станев (те присъстваха на разговора) знаят това. Твърди, че смяната на треньорите на добри отбори при един неуспех, (което е практика в България), е заради къса памет. Освобождаването му от „Локомотив“ Горна Оряховица е станало заради натиск по време на мача с „Лудогорец“ – едно махване с ръка, което те са разчели като „не ги брои за живи“. Поддържа добри отношения с футболен клуб „Локомотив“ – Горна Оряховица. Чувства се добре в „Ботев“ Враца.

Разочарован е, защото футболът се е променил в отрицателна посока, забравя се човешкия ресурс. Няма хора, намалява населението в България. В „Ботев“ разполагат с терени, няма пътувания, юноши играят на официалния терен, а тук стадионът може да се превърне в паметник на културата. За спорта в миналото твърди, че е бил нещо, което изстрелва нагоре. Спортистите са имали различна визия. Познава добре Стоичков – нарича го легенда, лице на България. Може да задържи славата. Улегнал, няма кой да му въздейства.

На въпроса ще има ли скоро 1994 г. в българския футбол, отговаря, че е възможно през 2094 година. Държи на държавническия подход към спорта. Твърди, че спорт без конкуренция няма. Съветва спортистите сами да изискват от треньорите и да не правят компромиси.

Не гледа сериозно на женския футбол, защото според него футболът е мъжка игра. Лора Петрова опонира и се опита да защити женския футбол, като каза, че „Болярки“ са побеждавали мъжкия отбор на Ресен в половината от срещите.

От кого зависи един футболист да играе в мачовете? На този въпрос Сашо Ангелов отговори, че няма треньор, който да не пуска добър футболист. Който иска да играе, ще намери начин, но трябва да работи, за да се развие. Самият той е започнал в мъжкия футбол на 16 години. Говори за Мехмед, който също като него е влязъл рано в мъжкия отбор, има отлични физически качества, и беше изненадан, че в момента вече не тренира.

Сашо Ангелов е строг баща, обича да критикува, а не да хвали. Мисли, че родителите не трябва да пречат на децата си с илюзии. Добрият спортист се подлага на големи лишения. Приема по мъжки контузиите. Човек трябва да се труди постоянно, особено ако е в спортно училище. Редуването на храна, тренировки и почивка е важно в спорта и е несериозно при тренировки два пъти в седмицата да се очакват резултати. Сашо Ангелов попита има ли от присъстващите футболист, който тренира самостоятелно? Оказа се, че не са много – Ерай тренира на Света гора. Лора каза, че треньорът не им позволява да тренират самостоятелно заради опасения от контузии, но през ваканцията е задължително, за да не се губи форма.

Разговорът завърши с впечатляващото признание на Сашо Ангелов, че в местността „Камъка“ в бетонната стена има над 5 милиона  удара.

 

Be the first to comment

Leave a Reply