Родителите са добри учители

Интересна, забавна, емоциална среща  проведе клубът по „Спортна журналистика“ с г-н Стефанов – баща на Стоил Стефанов, ученик от IX клас.

Определено нестандартен човек с отговорна и „стандартна“ професия, съхранил детската си любознателност. Г-н Стефанов е завършил „Финанси“ в Стопанската академия в Свищов и работи като финансов ревизор в голяма фирма. Много доволен от професията си, защото е свързана с пътуване. Докато шофира, има време да мисли и да анализира прочетеното – една от многото му страсти са книгите. Четенето е ритуал всеки ден. Второто му висше образование е свързано с информационните технологии. Дипломата му е от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Не е работил в тази сфера, но счита, че получените знания са му били изключително полезни в живота и в работата. В един бързо променящ се свят човек трябва да бъде информиран и знаещ. Затова неговият съвет е много да се чете. Това помага да се опознаят добре хората и в общуването дори да се манипулират за значими и добри цели, разбира се.

От малък е заваладян от книгите. През летните ваканции, които е прекарвал на село в София (това е неговото село), е имал достъп до голямата библиетека на роднините си и за него четенето е било истинско приключение.

Спортът е другата му голяма страст. От малък играе и се интересува от футбол. Събирал е изрезки от спортните вестници с репортажи и снимки и ги е лепял в тетрадки. Натрупал е доста. Шегуваме се, че е съставител на „малка енциклопедия на футбола“. Играл е с Иво Балъков и Илиян Киряков, интересува се от кариерата на много футболисти. Признава, че футболните му умения са аматьорски, но впечатленията ни са,че като коментатор и познавач на футболната игра той е истински професионалист. Оказва се, че неговото хоби има голяма обществена полза, защото посещава почти всички мачове на набор 2001 на „Етър“, прави записи на мачовете, качва ги във Facebook и в YouTube. Коментарите на футболните срещи са усъвършенствали стила му на писане.

Спортна натура. Играл е баскетбол, тренирал е лека атлетика, като студент – тенис на маса, участвал е в турнири по … шахмат. Не се учудваме – това е човек с математическо мислене. До шести клас е мразел математиката, но един учител от СОУ „Емилиян Станев“ му е създал огромен интерес към тази наука. Особено интересна му е била висшата математика – интегрални уравнения, диференциално смятане.

Споделихме идеята на клуба да пишем очерци за изявените спортисти на нашето училище и помолихме г-н Стефанов да ни предложи имена. Той коментира доброто професионално развитие на Николай Лазаров, Бранислав  Ботев, Кольо Станев, Димитър Динев, Кристиян Радойчев, Филип Георгиев, Алекс Паунчев и с известна скромност на родител спомена Стоил Стефанов. Оказа се, че половината от тези момчета бяха номинирани за приза „Спортист на годината“ на Спортно училище – град Велико Търново. Изрази надежда, че поне десет от тези спортисти ще успеят да направят кариера като футболисти, стига да са последователни, всеотдайни и отговорни към себе си и да не се поддават на съвременните изкушения.

Рокаджия. За него рокът е музика, свързана със свободата, с противопоставянето на ограниченията. В годините на тоталитаризма да слушаш рок е бунтарско поведение. Пуска си дълга коса и досега е с такава. Познава много изпълнители на рок музика.

Рокер. Един от създателите на мотоклуб „Нощни вълци“ в България като противодействие на мераците на американците да създадат свой клуб у нас, който не се е занимавал с много почтени неща. Участвал е в много събори, обиколил е с мотора няколко държави.

Радва се, че Стоил е всеотдаен в спорта, че е добър ученик, че обича да чете. Двамата всеотдайно са играли World of Tanks – образователна, стратегическа игра.

Какво научихме от г-н Стефанов? Трябва много да се чете. За да бъде щастлив, човек трябва да превърне хобито си в професия. Трябва да си последователен, амбициозен и отговорен към себе си.

Разбрахме и какво е да си добър родител – да присъстваш в живота на детето си с игра, със споделяне на общи интереси, с подкрепа в избрания път, с амбиция.

 Клуб „Спортна журналистика“

Be the first to comment

Leave a Reply