Елмира Камушева

Прекрасна, грациозна, магнетична. Стойката и походката и правят впечатление, когато минава покрай нас. Елмира е елитен спортист в Спортно училище – град Велико Търново, носител на много награди от държавни, международни и световни първенства и турнири.

Най-големите и постижения са от участията и в световните първенства по естетическа групова гимнастика с националния отбор на България – на Фарьорските острови (Kралство Дания) отборът се класира на трето място през 2015 година.

Особеност на естетическата гимнастика в сравнение с художествената е изпълнението на съчетания от повече гимнастички (6-12) без уреди. Впечатляваща е феерията от движения, леки като вълни, женствени и нежни, без акробатика – един завладяващ танц.

Да не забравяме, че участията и на световни първенства са три. В Москва през 2014 година отборът на СК „Етър Елит“ се класира на осмо място.

Елмира участва в надпреварата за Световната купа по естетическа групова гимнастика с националния отбор, девойки, в София, където момичетата печелят трето място през 2015 година и през същата година в гр. Тампере, Финландия, отборът отново взима бронзовите медали.

Четири поредни години, от 2013 година до 2016 година, гимнастичките на СК „Етър Елит“ са републикански шампионки на държавните първенства по естетическа групова гимнастика в категориите девойки и жени.

Много победи има Елмира като състезател по художествена гимнастика. На Държавното първенство по художествена гимнастика, категория „Б“ в гр. Стара Загора се класира на III място в индивидуалния многобой за девойки старша възраст през 2013 година. На същото първенство на уред топка в индивидуалното класиране заема II място.

През 2014 година в София на Държавното първенство по художествена гимнастика, категория „Б“ в индивидуалния многобой е четвърта. На обръч индивидуално се класира на III място, на лента – на пето.

СК „Етър Елит“ е организатор на международните турнири по художествена гимнастика „Огърлицата на Десислава“. Елмира е безспорно един от бисерите в тази огърлица. През 2014 година завоюва 1 златен и 2 сребърни медала; 2015 година и носи 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал; 2016 година се окичва отново със злато и сребро. В Международния турнир „Купа ЦСКА“ – гр. София през 2013 година в категория девойки старша възраст – I място в многобоя.

Елмира има участия в международните турнири „Цветята на България“ в София, където завоюва първо място в многобоя през 2014 година; „Приятелите на Бургас“ в гр. Бургас – индивидуално класиране на уред бухалки през 2016 година в категория жени.

В залата по художествена гимнастика е от 6-годишна по 2-7 часа дневно тренировки. Записала се е при Антоанета Ганчева, след това години тренира при Савина Ганчева. Нейните изпълнения на различни уреди са ни радвали при откриване на учебната година, при тържествени поводи и празници.

Какви са най-ценните качества на гимнастичката? Според Елмира художествената гимнастика е немислима без гъвкавост, координация, ориентация, музикалност. А за да успееш в този спорт са необходими упоритост, безкрайно търпение, лишения и голяма всеотдайност.

Клуб „Спортна журналистика“

Be the first to comment

Leave a Reply