Евгени Василев – повелителят на линията за три точки

Висок, бърз, прeдвидлив, с точна ръка. Това е Евгени Василев. Въпреки крехката си възраст (18 години), той вече дири място сред най-добрите в България. Учи в Спортно училище – град Велико Търново, а играе за мъжкия отбор на „Берое“ – Стара Загора.
Евгени започва да практикува любимия си спорт едва на 10 години. Споделя, че дядо му го е запалил по баскетбола.
След изтощителни тренировки и живот, прекаран в залата, успехът не закъснява. На 12- годишна възраст той и отборът му ( „Етър-49“) завоюват 4-то място на Държавното първенство в Русе.
Oще 2 години здрав труд и усилия довеждат „Етър-49“ до 3-то място на държавното първенство в София за 14-годишни. Toва е и най- голямото му постижение дотогава. Но не задълго.
На 16-годишна възраст Евгени Василев и отборът му („Етър- 49“) завоюват 8-мо място на Държавното първенство в София. Въпреки това той е на крачка да вземе приза за топ реализатор, като първият го изпреварва с нищожните 0,2 точки.
Веднага след първенството баскетболистът от Търново е повикан в националния отбор за кадети, с който участва на Европейското първенство през 2015 година. Успява да запише средно по 9 точки, 2 борби и 2 откраднати топки на мач. Българският отбор се класира на 8-мо място в дивизия Б. Загубата от Полша е драматична – само с една точка, в мач за влизане в четворката, с кош от тройката в последната секунда именно през ръката на Евгени Василев. Той споделя, че това е любимият му мач въпреки загубата, тъй като националите са оставили сърцето си на терена, защитавайки трибагреника.
Една година след това Евгени Василев започва да играе и в НАЛБ (Национална аматьорска лига по баксетбол), за отбора на „БАШ Мечките“ – Велико Търново. С него той успява да спечели златните медали, като завоюва и множество индивидуални награди: MVP (Най-полезен състезател) в Централна България, Най-висок коефициент в Централна България, Най-добър подавач в Централна България, Идеална петица в Централна България, Най-добър стрелец от линията за три точки за сезон в Централна България (39,7 % успеваемост), Най-добър стрелец за две точки за сезон в Централна България (61,8 % успеваемост).


Още същото лято Евгени Василев е поканен да играе за мъжкия тим на „Берое“. Тук е мястото да споменем, че „Берое“ взема златните медали на Купата на България за 2017 година в Пловдив, разгромявайки „Лукойл Академик“ (София) с 16 точки разлика. Евгени Василев не записа минути поради контузия, но той беше там и подкрепяше отбора си!
Евгени тренира 3 пъти по час и половина на ден. Това е и рецептата на елитния спортист. Той споделя, че ако искаш да станеш истински спортист, ти трябва да оставиш сърцето си на терена. Според него най- важното нещо в спорта е всеотдайността, тежките тренировки и предпазването от контузии.

Найден Найденов
Клуб „Спортна журналистика“

Be the first to comment

Leave a Reply