Ивайло Нанчев Успех, постигнат с много труд

Усмихнат и добронамерен, отличник, Ивайло Нанчев бе избран за „Спортист на годината“ – 2016 на Спортно училище – град Велико Търново. Спокоен и възпитан в училище, на тепиха е различен. Дори в погледа му искри   вечния стремеж на човека за надмощие и победа. Владее отлично всички техники, които не само звучат застрашително, но и така изглеждат – вкопчаване, захващане, заклещване и премятане, граплинг, хвърляния, събаряния, заключване на ставите на противника.

Спортната си кариера гради с много труд. Започва с бронзови медали на турнирите по борба свободен стил „Илия Павлов“, „Млади Данколовци“, „Стоте войводи“ през 2014 година; трети места на Държавното лично първенство и на Международния турнир в Украйна през 2015 година.

Устремен към победите. 2016 година му носи сребро на Държавния личен отборен шампионат в категория до 96 кг, юноши. Този път е победител на традиционните международни турнири „Илия Павлов“, „Освободители“ – окичва се със златни медали. На Международния турнир в Турция, в който участват 6 държави и много силни съперници, печели бронзов медал.

Първи е на Международния турнир в Македония в категория до 84 кг, в който за надмощие се борят отборите на Косово, Албания, България и Турция. Награден е с Купата за най-резултатен състезател и най-добре представил се чужденец. В Косово заема трето място и се бори за мъже.

На тепиха демонстрира сила и могъщество, невероятна воля за победа. Дори да загуби, в срещите влага цялото си сърце и зрителите никога не са разочаровани, а остават с чувството, че виждат победител.

Помни датата, на която влиза в залата – 13 април 2011 година. Спортист на СКБ „Илия Павлов“. Какво мисли за него дългогодишният му треньор Мирослав Колев: „Много трудолюбив и амбициозен спортист. Не е от състезателите с природна даденост, от тези, за които се казва, че имат усет към тепиха. При Ивайло е обратното – всичко е постигнато с изключително много труд – тренира двойно повече. Разчита на отработени движения и хватки. Залага на издържливост и физическа сила. Готов е да пренебрегне контузии и пак да тренира. Всеотдаен и отговорен – това е  пътят му към успеха. Не отсъства никога от тренировките – пороен дъжд, сняг – той е в залата. Скромно момче, стойностен човек.“

През 2017 година Ивайло е втори на Държавното лично първенство в категория до 96 кг. Анализира загубата от Антон Златков, отново е самокритичен, оценява степента на концентрация, допуснатите грешки. Професионален, интелигетген подход.

От 2017 година е състезател на националния отбор по борба свободен стил.

Със своята всеотдайност и с постиженията си Ивайло Нанчев е елитен спортист и гордост за Спортно училище – град Велико Търново.

Клуб „Спортна журналистика“

Be the first to comment

Leave a Reply