За заветите, паметта и свободата

          В дух на преклонение към предците, извоювали с кръвта си свободата на България, премина празникът в Спортно училище – град Велико Търново, посветен на 3 март. Преди 139 години завършва войната, останала в историята ни под името Освободителната. На този ден българската държава възкръсва след пет века османско господство. Той идва след около век духовно възраждане и националноосвободителни борби. Апостолското дело на Дякона, бунтовните стихове на Ботев са се слели с кръвта на батачани, с героичната саможертва на опълченците и на хилядите руски воини, за да бъде постигната българската свобода.


Учениците растат със съзнанието, че този ден  не е просто празник, а съдба! На тържеството седмокласниците Денислав Георгиев и Пресиян Петков по традиция рецитираха одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. Патриотични стихове изпълниха малките ученици от пети клас Росен Божиков и Емил Андреев. Звучаха революционните песни на Добри Чинтулов. В онлайн викторина учениците от няколко училища в страната(Велико Търново, Враца и Кубрат) демонстрираха познанията си за тези съдбовни времена. Тя се проведе по инициатива на Спортно училище – град Велико Търново. Регламентът бе предварително обявен, участниците имаха възможност да проследят резултатите си и класирането. Деница Цанова, Найден Найденов и Стоил Стефанов защитиха честта на отбора на Спортно училище – град Велико Търново, отговаряха на трудни въпроси, свързани с националноосвободителните борби, Руско-турската освободителна война, Шипченската епопея, с апостоли, мъченици, поборници, генерали, които историята е увенчала със слава.

              Създаването на българското национално знаме, дейците на БРЦК, народите, взели участие в Руско-турската освободителна война, българската революционна емиграция, геополитически конфликти – тези теми поставиха на изпитание знанията и на публиката.

           Грамоти на участниците връчиха официалните гости на тържеството г-жа Пенка Игнатова – директор на „Дирекция образование, младежки дейности и спорт“ в община Велико Търново и г-жа Боянка Димитрова – старши експерт по природни науки и гражданско образование в РУО – гр. В. Търново. Те пожелаха на учениците и учителите от Спортното училище да популяризират своята инициатива сред училищата във Велико Търново и обещаха своята подкрепа.

          Такива тържествени моменти доказват, че във време на изпитания младите българи имат бъдеще, което носи името СВОБОДА!

                        Клуб „Спортна журналистика“, Спортно училище – град Велико Търново

« 1 на 2 »

Be the first to comment

Leave a Reply