Екстремната Мария

Мария е екстремен човек. Има 2 скока от 3600 м (следващата и цел са 5000 м), скача с бънджи от Стамболовия мост, кара мощни АТВ-та. От всички свои екстремности, Мария слага гмуркането на първо място. Под водата тя открива друг свят, без напрежение, виждайки йерархия, в която всеки си знае мястото, дори човекът.
Мария Велчева е на 17 години, учи в Спортно училище – град Велико Търново със специалност помощник- треньор, тренира конен спорт.
Въпреки училището и тренировките, Мария намира време за своето необикновено хоби – водолазно гмуркане (diving).
През 2014 година, когато тя е едва на 15 години, прави своето първо гмуркане в Созопол, под ръководството на инструктора си Мирослав Славчев – национален рекордьор, достигнал 171 метра. Той се гмурка заедно със световния рекордьор Паскал Бернабе, който е слизал до 332 метра. По принцип първото гмуркане е до 5-6 метра, а Мария безстрашно стига до 12. Още след докосването на водата тя вече е сигурна, че това е нейното ново хоби, или както го нарича – “начин на живот“.
Още следващото лято е готова за нови подвизи. Връща се в Созопол, където престоява една седмица и се сертифицира като водолаз до 18 метра (Open water). В Созопол Мария вижда подводна пещера на 18 000 години, както и уникална “подводна гора“, която представлява потънал град от преди много години. В него са се разбивали много кораби, затова се намират от оловни войничета до всякакви скъпоценности.
За Египет (Хургада) през април 2016 година Мария заминава със своя инструктор Мирослав Славчев. Споделя, че там се е срещнала само с усмихнати и приветливи хора. Съжалява, че не достига до пирамидите в Кайро – времето е размирно, води се гражданска война. Отсяда в хотел, който се намира непосредствено до брега на Червено море, като дайвинг центърът е в двора. Там тя прави по две гмуркания на ден, като специално назначени хора (гайдове) и показват разнообразния свят в Червено море. Последният ден от престоя си отделя за сафари, яздене на камили и каране на АТВ из пустинята. Отива на терариум, където вижда костенурка на 120 години и различни змии, живеещи в пустинята.

Тъй като температурите в Черно море не позволяват, пристигайки в Хургада, Мария е сигурна, че е готова за личен рекорд в гмуркането. Преди самото гмуркане, тя получава сериозен инструктаж, тъй като гмурканията под 20-те метра крият сериозни опасности, например азотна наркоза. При рязко изплуване организмът може да експлодира, защото тялото не може да се изчисти от азота. Ако тялото не експлодира и по някаква вероятност организмът оживее, то тогава останалата част от екипа го закарва директно в барокамера.
Преди самото гмуркане любителката на приключения изпитва притеснение – тя е решила, че ще достигне дълбочина 50 метра. След като скача от яхтата и докосва водата, страхът я напуска. Единсвеното нещо, което Мария усеща, е адреналинът. За 3 минути тя достига 51 метра дълбочина.
Изплуването става по- бавно. Стигайки до 15 метра дълбочина, започва своята 30-минутна обиколка, докато азотът се изчисти напълно. Любува се на корали, морени, риби клоуни, делфини, акули, костенурки и т.н.
Последния ден от престоя си в Египет Мария разглежда потънал кораб преди 34 години – „Giannis D“. Построен в Япония през 1969 г., „Giannis D“ първоначално носи името „Shoyo Maru“, а след като е продаден през 1975 г., е преименуван на „Markos“. След това корабът е притежание на гръцка компания и получава последното си име – „Giannis D“. На 19 април 1983 г. той се удря в коралов риф и днес е легнал на дъното в непосредствена близост до него. Интересното е, че корабът потъва за цели 2 седмици.

 Май месец 2017 година Мария ще отиде отново в Хургада, за да покори 70-те метра, а лятото същата година ще започне своите технически курсове, с които ще има право да вади хора от доста големи дълбочини.

Найден Найденов

Клуб „Спортна журналистика“